NIEUWS OVERZICHT

Lees hier onze nieuwsberichten en informatie over onze trainingen en events.

OVERZICHT NIEUWS

Blog: Als je buurman in de war is – Project Kwetsbaar in de buurt Amsterdam Zuid Oost

04 juli 2018 - door KR8LAB in Nieuws
Kwetsbaar / GGZ in de wijk

Onze adviseur Maurice Vroman blogt hier over zijn ervaringen in de projecten “Kwetsbaar in de buurt” in de Amsterdamse buurten Stadionbuurt en De Pijp.

Overlast van verwarde mensen

Overlast van verwarde mensen. We zien het regelmatig voorbijkomen in het nieuws. Vaak denk ik dan terug aan mijn eigen ervaringen met verwarde mensen. Uit de tijd toen ik als jonge verpleegkundige in een gevangenis werkte. Hoe bang psychotische gedetineerden in de “isoleer” soms waren. Agressief soms ook. En hoe bang ik daar dan weer van werd. Hoe ik altijd kon terugvallen op collega’s, van het medisch team of de bewaarders die altijd een oogje in het zeil hielden. Hoe we dan samen zochten naar oplossingen en ook ons soms samen onmachtig voelden.

Jaren later sprak ik als inspecteur gehandicaptenzorg regelmatig met cliënten, familieleden en hulpverleners als onbegrepen gedrag van cliënten had geleid tot ernstige incidenten of agressie. Binnen instellingen of buiten op straat. Vaak indrukwekkende ervaringen waarin de altijd aanwezige dilemma’s pijnlijk duidelijk werden. Wat kan iemand aan, welke risico’s wil of moet je nemen, wanneer zijn vrijheidsbeperkende maatregelen noodzakelijk en wanneer gaan deze juist te ver?

Buurtbijeenkomst GGZ / Kwetsbaar in de buurt

Gisteravond faciliteerde ik namens KR8LAB een gesprek tussen buurtbewoners en ambtenaren uit Amsterdam in het kader van het project GGZ (Kwetsbaar) in de buurt. Ondanks mijn eigen ervaringen was ik erg onder de indruk van de verhalen van deze Amsterdammers.

Verhalen over wat het met hen doet als een bovenbuurman voortdurend in gesprek is “met zijn verschillende persoonlijkheden”. Hard schreeuwend, ruzie makend, elke dag, elke nacht weer. En zich oprecht van geen kwaad bewust is als je voorzichtig poolshoogte gaat nemen. Hoe je je steeds zorgen maakt en bang bent dat het gaat escaleren. En je je nog veel meer zorgen maakt als het soms ineens een tijdje stil is. Hoe je steeds vaker ten einde raad de politie belt, omdat niemand iets lijkt te doen. Hoe enorm je schrikt als er op een dag vele politieagenten het portiek van de flat binnenvallen. ME-busjes de straat blokkeren en je bovenbuurman wordt afgevoerd. Het dan dus is misgegaan. Je niet weet waar hij naar toe wordt gebracht en of hij ooit weer terugkomt. En dan alles misschien wel weer van voren af aan begint.

Verschrikkelijk lijkt me dat. En voor deze bewoners is het dat ook. Waar ik vroeger een professioneel team had om op terug te vallen voelen zij zich alleen staan. Weten zij niet waar zij terecht kunnen of voelen zich van het kastje naar de muur gestuurd. Waar ik aan het einde van mijn dienst naar huis mocht, zijn zij thuis. Thuis, waar ze geen oog meer dicht doen.

Helpen

En toch willen zij helpen. Willen zij nog altijd best iets voor een kwetsbare buurman doen. Iemand voor hem bellen als het even wat minder gaat bijvoorbeeld. Zoals zij altijd al naar elkaar hebben omgekeken in de buurt. Daarom waren deze buurtbewoners er ook gisteravond op de projectbijeenkomst Kwetsbaar in de buurt. Niet om te klagen. Niet voor zichzelf. Maar om ons te vertellen hoe zo’n beleidsvraagstuk er nu in in het echt uitziet. Hoe regels, afspraken en protocollen in de praktijk uitpakken.

Volgende keer komen ze weer. Gelukkig maar. Ik zou niet weten hoe we deze problemen zónder hun ervaring zouden kunnen oplossen.

Over KR8LAB

KR8LAB begeleidt innovatieprocessen rondom maatschappelijke vraagstukken. We bundelen daarbij de krachten van mensen, organisaties en overheden. In de rol van strategisch adviseur, procesontwerper, facilitator of onafhankelijke procesbegeleider helpen we hen met het creëren van oplossingen waar mensen echt op zitten te wachten.