Social Lab Jeugdhulp

We worden niet geboren met een gebruiksaanwijzing. Helaas… maar hoe handig zou het zijn als we er wel een hadden? Dat de mensen in jouw omgeving precies weten wie je bent en wat je nodig hebt? Zodat ze jou beter begrijpen? Jongeren die te maken hebben met jeugdhulp lopen er nogal eens tegen aan. Ze voelen zich slecht of zelfs helemaal niet begrepen door hun ouders en hulpverleners. Zorgbelang Brabant en KR8LAB organiseerden tijdens de European Social Innovation Week (Dear Future) samen een social lab.

OVERZICHT PROJECTEN
Werken aan een persoonlijke gebruiksaanwijzing

Jongeren die te maken krijgen met jeugdhulp voelen zich vaak slecht begrepen. Dit leidt tot frustraties en irritaties. Bij de jongeren zelf, natuurlijk. Maar net zo goed bij hun ouders en hulpverleners. Hoe kan het anders? Wat werkt er wél? Hoe kunnen we elkaar beter en makkelijker begrijpen? Helpt het als jongeren zelf hun ‘persoonlijke gebruiksaanwijzing’ maken?

Social lab Jeugdhulp

Samen met jongeren, ouders, hulpverleners, medewerkers van (jeugd)zorginstellingen en andere betrokkenen zijn we aan de slag gegaan met deze vragen. Het doel was om tijdens deze Social Lab op een creatieve, leuke manier oplossingen (zoals een gebruiksaanwijzing, bijsluiter of handleiding) te ontwikkelen. Zo kunnen jongeren zichtbaar maken wie ze zijn, wat ze nodig hebben, gaan ze zichzelf beter begrijpen en leert de omgeving hen beter te begrijpen. Deze oplossingen moeten een stimulerende en ondersteunende stap worden waarmee de jongere zelf regie heeft over zijn zorgproces.

Prototypen

Het social lab heeft geleid tot bruikbare prototypen voor oplossingen, ontwikkeld door alle betrokkenen en vooral de jongeren zelf. Alle prototypen zijn aan het einde van de dag gepresenteerd en verrijkt met ideeën en adviezen voor de verdere ontwikkeling en implementatie.

Projectdetails
  • Dienst: Waardenanalyse, Contextanalyse, Empathisch onderzoek, Prototyping
  • Opdrachtgever: Zorgbelang Brabant, Stichting European Social Innovation Week
  • Link: Projectfilmpje